פנימיה צבאית ליד בי"ס הריאלי בחיפה

פנימיה צבאית ליד בי״ס הריאלי בחיפה

גלגול האחרון של המגמה הצבאית

מאת שאול רז סופרו הצבאי של "הצופה"

[פורסם בהצופה 5.7.1953]

בשנת הלימודים החדשה תפתח ע״י משרד הביטחון בשיתוף עם בית הספר הריאלי בחיפה -פנימייה צבאית שתקנה לחניכיה השכלה תיכונית, אימון צבאי וגופני ותכשיר אותם לתפקידי פיקוד בצבא ההגנה לישראל.

תכנית הפנימייה אושרה, ביום החמישי, בישיבת מועצת החינוך העליונה של המדינה. בשלב זה יוקם מוסד מצומצם לשם צבירת ניסיון הדרוש להקמת האקדמיה הצבאית בעתיד. פרטים על התכנית ועל הביצוע נמסרו ביום ששי ע"י סגן אלוף א. לפן במסיבה עם הסופרים הצבאיים. המתכונת של המוסד נקבעה אחרי הוויכוחים שהתנהלו במוסדות ובעיתונות על הצעת המגמה הצבאית בבתי ספר תיכוניים בארץ.

המטרה ותכנית הביצוע

מטרת הפנימיה להקנות לחניכיה במסגרת חיים משותפים, את התכונות ואת הידיעות הדרושות לעיצובו של המפקד בצבא העברי עם המיוחד שבו. כלומר הדגש מושם על ידי הצבא על חינוך אישיותו של החניך ועל רמת ההשכלה הגבוהה. החניכים יחונכו לאחריות וליוזמה, לרגש חובה והקרבה עצמית.

חניכי הפנימיה ילמדו בכתות ז' ו-ח' של ביה״ס הריאלי, במגמה הריאלית או החברתית, לפי בחירתם, ועם סיום לימודיהם יגשו לבחינות הבגרות הממשלתיות ויהיו רשאים להתקבל לאוניברסיטה או לטכניון. הלימודים יתקיימו לתלמידי הפנימיה ולתלמידים הרגילים ביחד. בשעת הלימודים, לא ילבשו החני­כים מדים, האימון הגופני והצבאי ינתן לחניכי הפנימיה בשעות של אחרי הצה­רים.

חידוש ישראלי מקורי

בארצות רבות קיימים בתי ספר צב­איים עם פנימיות, אולם הפנימית הישראלית מהווה חידוש מקורי בזה שחניכים ילמדו יחד עם התלמידים הרגילים, דבר שמבטיח את העדר הסנוביות ורגש העליונות. גם העדר המדים המיוחדים מכוון לכך. הפנימיה תוקם על הכרמל ליד בית הספר הריאלי, במחנה המעבר של עליית הנוער שהועבר לרשות משרד הביטחון. הפנימיה תהיה עצמאית ותנוהל על ידי מפקד בעל נסין קרבי ומחנך. לרשותו יעמוד סגל מדריכים מעולה.

אין כל חיוב לשרת בצבא הקבע

חניך הפנימיה לא ידרש להתחייב לשרת בצבא מעל תקופת שרות החובה לפי חוק שירות הביטחון.

הסמכתו לקצין תבוצע רק אחרי שי­מוש בתפקידים אחראיים שלמטה מדרגת קצין. החניך לא יעבור את בסים הטירונים, בבוא הזמן ייקבע הנוהל וה­מעמד שיוענקו לו בבואו לשרת בצבא.

הצבא יעניק מספר סטיפנדיות לחניכים מוכשרים הזקוקים לכך. הסטי­פנדיות לא תהיינה מותנות בכל התחייבות נוספת על זו שנקבעה לגבי יתר התלמידים. לפנימיה יתקבלו מועמדים מכל חל­קי הארץ על פי התחרות בבחינות הכניסה. הנערים המועמדים חייבים לה­יות בגיל 15,5 ־ 18, גומרי 10 שנות לימוד או יותר, בעלי כושר גופני מתאים ובעלי ציונים טובים. כדי שהמאמץ ישא פרי נקבע שרק נע­רים שהם נתינים ישראליים או שהוריהם מתחייבים, כי יקבל על עצמו בגיל 18 את הנתינות הישראלית יוכלו להתקבל לפנימיה.

חובות וזכויות

החניכים יקבלו את מזונם מידי צה״ל. כבכל מטבח צבאי יהיה אוכל כשר.

ההוצאות המשוערות לחניך, הכוללות: דמי דיור וכלכלה, כביסה, תיקון נעליים, תלבושת לאימונים, דמי כיס, טפול רפואי ובטוח תהיינה 1000 ל״י. מזה ישלמו ההורים רק 350 לירות, את השאר יכסה הצבא. ההורים יצטרכו לספק לנערים את תלבושתם הרגילה, ספרי לימוד ומכשירים. ההורים יתחייבו להבטיח את רציפות לימודיו במשך שנתיים ויחתמו על שטרות לכיסוי שכר הלימוד.

הפסקת הלימודים תבוצע ע״י הנהלת הפנימיה רק כשתתגלה אי התאמה של הנער בלימודים, בהתנהגות, או מסיבת נחשלות גופנית.

תכנית הלימודים והעבודה

6 שעות לימודים רגילים, 2 שעות אמון צבאי או גופני, 4 שעות הכנת שיעורים ופעולות, בידור, 3 שעות ארוחות, רחיצה וכו'. שעה אחת מנו­חת צהרים. 8 שעות שינה.

החניכים יהיו רשאים לבלות ערב אחד בשבוע עד שעה 23 מחוץ לפנימיה ולפחות פעם אחת בשבוע יקבלו חופשה מיום ששי, אחרי הצהרים, עד יום ראשון בבוקר ויסעו לביתם על חשבון הצבא.

פתיחת הפנימיה ונוהל ההתקבלות

מבחני מיון ראשוניים ייערכו בימים ד' ו-ה', כ״ד – כ׳׳ה באב, 6—5 באוגוסט. טופסי הבקשה צריכים להגיע לבית הספר הריאלי בחיפה, ת. ד. 4920 עד יום י"ט באב 31 ביולי 1953. תוך חודש ספטמבר יערכו בחינות כניסה למועמדים, שהצליחו במיון ראשוני. מועמדים שיהיו זקוקים לעזרה במקצועות מסוימים, יוכלו להשתתף בקורס הכנה אחרי שלא הגיעו לרמה הד­רושה במיון הראשוני. אם לא ימצא השנה המספר המינימאלי של המועמדים תדחה פתיחת הפנימייה לשנה נוספת.

גלגולו האחרון של חלום ישן

ראוי לציין בהזדמנות וו שאת רעיון הפנימיה הצבאית הגו לפני 15 שנה רב אלוף דורי וד׳׳ר בירם.

ב-1939 הוקם בנין למסרה זו ולשם הסוואה נקרא: ״בית הספר למדריכים לאימון גופני״. במלחמת העולם השנייה הפקיעו הבריטים את הבנין והקימו בו בית ספר שלהם. אחרי פינוי הבריטים שוכנו בבנין מספר כיתות של בית־ הספר הריאלי. לפני שנה הת­חדש הדיון בקיום בית ספר צבאי והועלתה הצעת המגמה הצבאית. אח­רי הוויכוחים שעוררה ההצעה, עובדה התוכנית האחרונה בשיתוף הצבא ע״י ד״ר בירם, רב־אלוף דורי ומנהלו העכשוי של בית הספר הריאלי, מר יוסף בנטביטש יליד אנגליה.

פוסט זה פורסם בקטגוריה Uncategorized. אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s